A marosvásárhelyi Szent János Plébánia jelene és múltja – idegenvezetés a Hi-sztori második eseményén

Hi-sztori

A Hi-sztori az Érted egyik olyan projektje, melynek célja elsősorban Marosvásárhely és más erdélyi városok történelmének megismertetése, interaktív, fiatalos módon. Tavaly, az eseménysorozat első rendezvényén a Teleki Téka gazdag, és folyamatosan bővülő könyvtára, valamint múzeuma került bemutatásra. Idén, július 6-án 18 órától a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János Plébániát ismerhették meg az érdeklődök. 

A Marosvásárhelyi Keresztelő Szent János Plébánia múltja már a 12. századra visszavezethető, Szent Miklós tiszteletére szentelt templom volt. Az elmúlt évszázadok során volt ferences apácák klastroma, túlélte a reformációt, és itt tette le fejedelmi esküjét II. Rákóczi Ferenc 1707. áprilisában. A mai plébániatemplom építése 1728-ban indult, számos művész munkája lelhető fel még ma is a templomban.

A Hi-sztori esemény keretén belül az odaérkezőknek lehetősége nyílt meglátogatni a kriptát, amelyről dr. Puskás Attila, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum tanára mesélt. Kiderült, hogy a kripta nemcsak egyházi, hanem fontos marosvásárhelyi és világi személyek temetkezési helyéül is szolgál (Csiki Márton örmény kereskedő is ide van eltemetve), illetve az is, hogy Csató Béla főesperes fedezte fel a befalazott kriptát a szellőzőjáraton keresztül. 

A barokk stílusjegyekkel rendelkező templomot, amit Barabás Kisanna, a plébánia muzeológusa mutatott be, jezsuita szerzetesek építették az 1700-as évek elején. A templom egy központi részből és oldalkápolnákból áll. Az oltárképeken pedig Szent László és Szent József is látható. 

Az történelmi utazáson több generáció is megjelent, akik érdeklődve figyelték a múlt több évszázados nyomait úgy a templomban, mint a kriptában is.

További fotók az eseményről: az Érted Facebook oldalán.

Mihály Kriszta

További híreink