Affér vitaest

Közösségi véleményformálást szolgáló vitaest

A vitázás az emberi kommunikáció egyik legalapvetőbb formája, valóságos lételem. Ennek ellenére, kevés szervezett lehetőség adódik arra, hogy a közös ügyek megvitatásra kerüljenek. Az Érted vitaestjei alatt strukturált keretek között folyik a beszélgetés a legelvontabb és a legkonkrétabb kérdésekről egyaránt. Amennyiben el szeretnéd mondani a véleményedet és ütköztetni szeretnéd azt másokéval, az Afféron a helyed!

2021. Május 8.
🗣 A Nagy Disputa Verseny az ÉRTED által szervezett az Affér Vitaest sorozat rendhagyó, versenyszerű rendezvénye. A Disputa Verseny a brit parlament vita formátumára alapszik. Egy csapat 2 játékosból áll, akik a kormány vagy az ellenzék nyitó vagy záró felét képviselik.
🗂 A vita formátumáról részletes ismertetőt kaptak a csapatok, emellett a döntőbe jutó csapatok két tréningben is részesültek.
🔴 A verseny egyetemistáknak szól, alsó korhatár 18 év.
➡️ A Nagy Disputa Verseny többfordulós volt. Jelentkezni két fős csapatokban vagy egyénileg lehetett. Az egyéni jelentkezőket a regisztráció lejárta után véletlenszerűen csapatokba sorsoltuk. A jelentkezés lejárta után a regisztrált csapatok megkapták a verseny első fordulójának feladatát, ami egy rövid érvelő szöveg volt, egy megadott tételmondat ellen/mellett. Ezt követte egy előválogató, ami során eldőlt, hogy mely csapatok jutnak tovább a végső vitára. A döntőbe jutott csapatok résztvehettek az erre felkészítő tréningeken. A döntő élőben, Kolozsváron zajlott.
2020. Január 30.
A vegán életmód egyre nagyobb tömegeket csábít magához, főként a fiatalok körében. Rengeteg vita folyik arról, hogy egyáltalán egészséges-e így élni, és egyre többen alakítanak ki egy határozott véleményt a kérdésről. Van, aki környezetvédelmi és olyan, aki egészségügyi okokból lesz vegán, de a legtöbben etikai döntést hoznak, az állatok ellen elkövetett erőszak ellen demonstrálnak életmódjukkal. A növekvő trendek és a folyton megjelenő kutatások a húsevőket is arra sarkallják, hogy legalább elvi szinten foglalkozzanak a kérdéssel. Az egyéni életmódban meghozott döntéseknél azonban egy vita alkalmával sokkal izgalmasabb téma lehet a trend társadalomra gyakorolt hatása, környezetvédelmi, morális, gondolkodásmódbeli és sok más szempontból. A vitázás szabályai nálunk igencsak szabadok és arra épülnek, hogy minden vitázó elmondhassa azt, amit igazán gondol. Mindenki a meggyőződése szerinti oldalra áll, és mindkét fél célja egymás legyőzése helyett a semleges csapat minél több tagjának meggyőzése.
2019. December 12.
Jó-e az, hogy Kolozsvár lakossága ilyen mértékben növekszik? Elfér-e ennyi ember a városban? Kell-e metró Kolozsvárra?
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ december 12-i első vitaestünkön. A vitázás szabályai nálunk igencsak szabadok és arra épülnek, hogy minden vitázó elmondhassa azt, amit igazán gondol. Mindenki a meggyőződése szerinti oldalra áll, és mindkét fél célja egymás legyőzése helyett a semleges csapat minél több tagjának meggyőzése.