Érted Talks

Perspektívatágító szakmai előadássorozat

Az Érted Talks az értékteremtő és innovatív gondolatok tárhelye, ahol a szakmájukban köz- és elismert személyek előadása hallható és nézhető. A feldolgozott témakörök rendkívül sokszínűek: egy Érted Talks-on szó eshet a pszichológiától az építészeten át a nyelvészetig bármilyen témáról.

Legfőbb célja, hogy a résztvevők perspektíváját és általános műveltségét tágítsa, hiszen a kritikus gondolkodás elengedhetetlen a 21. században az érvényesüléshez. Ha kíváncsi típus vagy, látogass el egy előadásra (vagy az összesre)!

"Magasságok és mélységek" a filmvásznon túl - beszélgetés Pál Emőkével

2023. május 17. 
Hogyan lehet filmvászonra vinni a veszteség, a gyász, az összetört álmok érzelmi mélységeit? Ezen az Érted Talkson Pál Emőke színésznővel közösen kerestük erre a kérdésre a választ.

A színésznő Sterczer Hilda, a 10 éve elhunyt Erőss Zsolt feleségének karakterét alakítja a nemrég vászonra került Magasságok és mélységek című filmben, amely a magyar hegymászás egyik legnagyobb tragédiájának történetét meséli el. A cím egyszerre utal a fizikai és az érzelmi térben megélt csúcsokra és mélypontokra.
 
A beszélgetés egyben közönségtalálkozó is volt. Szó esett meghívottunknak az említett szerephez vezető szakmai életútjáról, és természetesen Csoma Sándor filmjéről is.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

We Will Not Behave - Fesztiválszervezés és közösségépítés

2023. április 19. 
Ez az Érted Talks a Mumush közösség és zenei, művészeti fesztivál köré szerveződik.
Célunk leleplezni és minél több arcát megismerni ennek a természetfölötti lénynek. Ehhez hívtuk segítségül Kasza Zsolt, építés és környezetvédelem felelőst és Butiurca Julia kommunikáció és vendéglátás felelőst, a Mumush működésének legjobb ismerőit.
A rendezvény helyszínében, hangulatában, de főként elveit tekintve meredeken eltér társaitól.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Közelkép a szomszédos lövészárokról - beszélgetés dr. Szenkovics Dezsővel

2022. december 15. 
Visszatérő eseményünk során Dr. Szenkovics Dezsővel beszélgetünk, aki aktuálpolitikai kérdések megválaszolásával kívánja közérthetőbbé tenni azt, hogy mi zajlik Ukrajnában, és hogy merre tart az orosz-ukrán konfliktus.

Dr. Szenkovics Dezső a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának dékánja, illetve a Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék tanára.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mitől döglik a rosszfiú? Szuperhősfilmek és minden, ami bennük rejlik

2022. június 29. 
Beszélgessünk a szuperhősfilmekről és -képregényekről egyenesen Szirmai Gergellyel! Gergely izgalmas kérdésekkel megválaszolásával kalauzolja majd be a laikusokat a szuperhősök világába, és ad majd válaszokat a rajongók számára. Miért szeretjük őket? Mi a céljuk, hogyan változott ez esetleg az idők során? Mennyire van művészeti értékük? Mennyire fenntartható téma, tud-e megújulni, értéket adni? Milyen hatással vannak a társadalomra? Milyen jellemvonásokat idealizálnak, akár a férfi-női szerepek megjelenítésével kapcsolatban? 
 
Szirmai Gergely András magyar videóblogger, filmkritikus. A Hollywood Hírügynökség (HollywoodNewsAgency) YouTube-csatorna megalkotója, mely platformon videókon keresztül osztja meg gondolatait, véleményét aktuálisan felkapott filmekről. Ezeket legtöbbször egy releváns társadalmi témával köti össze, ezáltal kiemelve az adott film sajátos nézőpontját, tematikáit és üzenetét.
 
 
 
 
 
 
 

Formula-1 és Formula-1 E, a motorsportok sava-borsa

2022. május 24. 
Ezen Érted Talks során Bereznay Dániellel beszélgetünk, aki a Formula-1 és Formula-1 E világába ad betekintést számunkra. Dániel 21 éves, Formula-1 hivatalos e-sportoló. Bár terv szerint mérnöknek készült, már gyerekkora óta szeretett játszani és az online térben versenyezni, egy e-sport bajnokság alkalmával figyeltek fel rá a nagy csapatok, így került be a Formula-1 világába. Jelenleg úttörő módon szinte egyedüli magyarként képviseli a nemzetet a Formula-1-ben. Emellett a közösségi médiában is aktív szerepet tölt be.

Filmek és pszichológia mezsgyéjén - beszélgetés Farkas Bogival és Kalóz Jánossal

2022. április 25. 
A kolozsvári Érted Talks keretén belül a filmek és sorozatok világa találkozott a pszichológiával. Hogyan hatnak a napjainkban felkapott sorozatok a fiatal generációra? Hogyan befolyásolja a fiatalok drogfogyasztását az Euphoria sorozat? Valóban a 13 okom volt című sorozat miatt követtek el többen a főszereplőhöz hasonló öngyilkosságot? Ilyen kérdéseket boncolgatott Kalóz János klinikai pszichológus és Farkas Bogi gyártásvezető.
 
Kalóz János György klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta és mentálhigiénés szakember. Tanulmányait Kolozsváron végezte a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen. Kedvenc terápiás módszerei a kognitív viselkedésmódosítás és a sématerápia. A pszichológiára hobbijaként tekint, ezért azt vallja, sosem jár dolgozni. Fő területei a szorongásos zavarok, depresszió és nem utolsó sorban a függőségek.
 
Farkas Boglárka Angéla a kolozsvári Sapientia EMTE filmes alapképzésén és mesterképzésén, valamint a BBTE újságírói mesterképzésén tanult, jelenleg a Sapientia Média Tanszékén dolgozik gyártásvezetőként. Filmkritikusként 2018 óta publikál, írásaival a Filmtetten, a Filmtekercsen és a Helikonban lehet találkozni.

NFT: Valós pénzügyi forradalom vagy nagy hűhó semmiért?

2022. március 17., Kolozsvár, március 18., Marosvásárhely
Mark Engelhardt NFT szakértőként és konzulensként dolgozik egy gaming startup építése mellett. Az AEY Metaverse Guild (AMG) társalapítója, ahol Balogh Ádám a társa. Az AMG egy európai play-to-earn közösség, ahol a játékosok bevételt termelnek azzal, hogy blockchain alapú, virtuális gazdasággal rendelkező játékokkal játszanak, jelenleg 11700 személy van a csoportban. A játékokhoz szükséges NFT-ket vásárolni. Ezek az NFT-k több száz, esetenként több ezer euróba kerülnek, így a hozzáférés ezekhez a játékokhoz nem egyszerű. Ezeket az NFT-ket lehet megszerezni az AMG-től ingyen és lehet elkezdeni játszani. Az NFT-k biztosításáért az AMG jutalékot kap.
 
Dr. Rácz Béla-Gergely, egyetemi adjunktus a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karán. Mikroökonómia, közösségi pénzügyek, pénzügyi menedzsment tárgyakat oktat. Aktív tagja a RoEIM kutatási projektnek (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), melyben kezdetben a koronavírus román gazdaságra gyakorolt hatását vizsgálták, de mára már ennél átfogóbb makro szintű elemzéseket készítenek az egyre gyakoribb sokkok gazdaságra gyakorolt hatásairól. Több tíz, nemzetközileg a legjobbak között rangsorolt tudományos publikáció szerzője vagy társszerzője.
 
Az esemény társszervezője a RIF Egyesület.

“Minden emelkedőért lejtő a jutalom.” (Victor Hugo) - beszélgetés Pengő Zoltánnal és Bagoly Leventével

2022. február 24.
Pengő Zoltán az Ötmillió lépés Erdélytől Ladakig című könyv szerzője, amely a Kőrősi Csoma Sándor mitikus gyalogos utazásából ihletett gyalogújtát írja le.
 
2019. szeptember elsején indult el gyalog Nagyenyedről Indiába, Kőrösi Csoma Sándor nyomdokain haladva, kalandos utazása 2020. március 15-én ért véget, mikor 197 nap gyaloglás után hazarepült Ázsiából. Elmondása szerint öntudatlanul és felkészületlenül vágott neki az útnak, mindezt azonban nem vakmerőségből tette, hanem személyiségileg ilyen.
Utazásának gondolata ifjúkorában gyökerezik, Kőrösi Csoma Sándor életrajzát olvasva fogalmazódott meg benne annak a gondolata, hogy végigjárja a magyarság eredetét kereső tudós által megtett utat
Gyalogútjának tanulságairól, kalandjairól, veszélyeiről, hódításairól és kudarcairól, indiai megéléseiről és nem utolsó sorban az ezek által ihletett könyvéről beszélgetünk vele.
 
Bagoly Levente sepsiszentgyörgyi származású ultrakerékpáros, aki külföldi és belföldi versenyeken halmoz sikert sikerre.
 
2017-ben Belgiumtól a görögországi Meteorákig tekert, a több mint 4000 kilométeres távot 12 nap 14 óra 15 perc alatt teljesítette. 2018-ban a második helyen végzett a Kirgizisztánban megrendezett Silk Road Mountain Race-n, miután 9 nap, 3 óra és 30 perc alatt tette meg az 1725 kilométert. 2019-ben harmadikként ért célba az Italy Divide-n (Nápoly-Garda-tó, 1220 km). Szintén 2019-ben a Burgasz és Brest közötti 4000 kilométeres távolságot teljesítette 12 és fél nap alatt. 2020-ban megnyerte a Hungarian Divide versenyt, mely 1200 kilométert, valamint 20.000 méter szintkülönbséget jelent. A távot 4 nap, 23 óra és 7 perc alatt teljesítette, mely alatt összesen 8 órát aludt.
A sárral, széllel, fáradtsággal, forrósággal való küzdelem, valamint a természet adta kihívások, a minimális felszerelésből adódó találékonyság, lejtők és emelkedők formáló hatásáról kérdezhetjük majd Bagoly Leventét.
 
 
 

Megjártam a hegyek útját - beszélgetés Varga Csabával

2022. február 4.
Varga Csaba nagyváradi hegymászó. Eredeti foglalkozását tekintve építész. Kisegítő oxigén és serpák segítsége nélkül mászik.
 
2009-ben mászta meg az „első komolyabb hegyet”, ami nem volt más, mint a Kirgizisztán, Kazahsztán és Kína határán fekvő Tien-san hegységbeli 7010 méter magas Khán Tengrit.
2013-ban mászta meg sikeresen élete első 8 ezer méter feletti csúcsát, a Gasherbrum II-t, ami 8035 méter magas, 2014-ben pedig Suhajda Szilárddal nekivágtak a 8051 méter magas Broad Peak meghódításának.
A sikeres csúcsmászás után a következő évben a K2 tetejére szerettek volna mind a ketten feljutni, azonban az időjárás megakadályozta őket ebben a tervükben. Hazatérve a Hidden Peakről azt mondta: ezúttal is szenvedélyből és hazaszeretetből mászott.
 
Varga Csaba tagja a Kalifa Alpin csapatnak, melynek célja a magaslati hegymászás népszerűsítése, méghozzá úgy, hogy közben a Himalája eddig meg nem hódított összes magaslatára feljutnak.

Lépések a banklétrán - Fatér Gyulával

2021. május 20.

Egy bankot vezetni hatalmas felelősséggel jár, hiszen a bankok működése a társadalmi jólétet is befolyásolja.

De hogyan és mennyi idő alatt kerülhet egy személy bank vezérigazgatói pozícióba? A fiatal közgazdászok milyen esélyekkel indulnak a szakmában? Milyen bankárnak lenni, hogyan néznek ki egy bankár mindennapjai? Hogy lehet megküzdeni a szakmával kapcsolatos sztereotípiákkal?

Fatér Gyula az OTP Bank Románia vezérigazgatója, az Igazgatóság elnöke. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett közgazdász diplomát 1990-ben. 1992 és 2000 között az Europool Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója volt. 2000-ben csatlakozott a Budapest Bank csoporthoz a Budapest Alapkezelő vezérigazgatójaként. 2006 és 2009 között nyolc országra kiterjedő regionális feladatot is ellátott megtakarítási és vagyonkezelési vezetőként. 2014 után a Budapest Bank lakossági üzletág vezetője volt.

Az OTP Bank magyarországi bankként van jelen a romániai piacon. Az Érted Talks legújabb epizódjában Fatér Gyula a bankáréletbe és az OTP Bank Románia működésébe enged betekintést. Olyan kérdésekre is választ kapunk, mint a koronavírus járvány hatása a bankra, de szó esik majd az erdélyi fiatalság tudatos pénzügyi neveléséről, illetve az iparág jelenéről és jövőjéről is.

Közvetlenül a közösségnek a közélettel középpontban, köztem, közted, köztünk, közkívánatra.

Ki győz le kit? - Egy alkoholista sportoló szabadulástörténete

2021. április 14.

Gyermekkorban felfedezett tehetség, a vívásnak szánt kamaszkori évek, román bajnoki aranyérmek sora, bulizás, italozás, drogozás, egyéjszakás kalandok, pszichiátrián tett látogatások, börtön, öncsonkítás, önmagától való menekülés, öngyilkossági kísérletek sorozata.

Gombola András szatmárnémeti születésű 45 éves szakember, a „Vívódások” és a „Nem hagyhatom kint Istent” könyvek szerzője. A Halásztelki Bocskai István Református Oktatási Központ Halásztelki BSE vivó szakosztály vezetőjéről 9 évesen derült ki, hogy tehetséges balkezes vívó. Húsz éves koráig sorban nyerte a román bajnoki aranyakat, ezután azonban fordulatot vett az élete.

Hogyan vált a tehetséges fiatalember a bulizás és az alkoholfogyasztás függőjévé? Hogyan követte ezt káros szenvedélyek sorozata? Az egészséges versenyszellemből lett fanatikus hajszolása vezette az alkoholizmushoz?

Az Érted Zárójel legújabb epizódjában Gombola András olyan egyéneket érintő tabukról beszél, mely sok ember belső vívódását okozzák, de nyilvános beszélgetések tárgyát aligha képezik. Saját példáján keresztül meséli el mi vezetett a sikerek után a leépüléshez, hogyan élte meg ezt ő és környezete, és hogyan jutott el a szabadulásáig.

A szexről egészségesen - Dr. Mártha Orsolyával

2021. március 11.

„Egy sikeres kapcsolatnak alapfeltétele egy ép, egészséges szexuális élet.” Mégis a szexualitás még a 21. századi társadalomban is egy tabutémának számít. De mikor kell elkezdeni a beszélgetést?

A szexuális nevelés és felvilágosítás hiányos, a legtöbb családban nem beszélgetnek erről a szülők és gyerekek. Számos tévhit alakul ki az információhiánynak köszönhetően a fiatalokban, ami a teljes életük folyamán végigkíséri őket. Nem témája a beszélgetéseinknek a szexuális élet, a nemi betegségek vagy a védekezés kérdése. Ez a probléma az online korban talán fontosabb, mint valaha, hiszen az internet és a valóság közötti határ egyre inkább elmosódni látszik.

Az Érted új, tabu témákat taglaló beszélgetéssorozatának, az Érted Zárójel első epizódjának keretein belül Dr. Mártha Orsolyával beszélgetünk el, aki egy urológus perspektíváján keresztül közelíti meg ezeket a témákat. A beszélgetés során célunk ledönteni a tabukat és olyan fontos kérdésekről beszélni, amelyek a lelki és testi életünket is egyaránt meghatározzák.

Dr. Mártha Orsolya urológus főorvos, a marosvásárhelyi Urológia Klinika vezetője, 15 szakkönyv és számos tudományos cikk szerzője. 2017 óta egyetemi tanár a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen. A felsőoktatási intézmény munkatársaként, felhasználva szakmai és személyes tapasztalatait, rendszeresen tart előadásokat a szexualitás témakörében.

RomaNorma - Kiss Tamással és András Lóránddal

2021. február 22.

A roma társadalom kapcsán számtalan általános társadalmi beidegződéssel élünk együtt, melyek eredményezője a nem megfelelő mértékű nyitottság és a tájékozódás hiánya.

Milyen lehet roma gyermekként így felnőni? Hogyan tudatosíthatják gyermekeikben a roma családok a rasszizmus jelenségét?

Az Érted Talks új részében a roma témáról B. Szabó Zsolt beszélget el mélységeiben Kiss Tamással és András Lóránddal. Olyan témákat érintünk, mint a mélyszegénység, szegregáció, tudatosítás, rasszizmus. Különböző cikkek és tudományos megállapítások átvételével meghívottaink ezen kérdéseket hitelesítik vagy megcáfolják, saját élményeket és tapasztalatokat hozzáfűzve.

Célunk, hogy ezáltal közelebb kerüljünk a valósághoz, átlássunk az adatok és mítoszok ködén és betekintsünk a helyzetek mögött rejtőző indokokba, motivációkba.

Kiss Tamás 1977-ben született Marosvásárhelyen, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Líceumban érettségizett, majd a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen diplomázott 2000-ben szociológia szakon. Ezt követően a budapesti Századvég Politikai Iskolában politikai szakértő diplomát szerzett 2002-ben, majd 2012-ben a Pécsi Tudományegyetem bölcsészkarán PhD fokozatot. A kisebbségek vizsgálatát övező munkáján túlmenően olyan témákban is végzett kutatásokat, mint Székelyföld turisztikai régiói, a Székelyföldön kívüli magyar oktatás, az erdélyi magyar fiatalok társadalmi helyzete és elvárásai.

András Lóránd 1986-ban született Csíkszeredában. 2010-ben államvizsgázott szociológia szakon, vidékfejlesztés szakirányon. Egy év útkeresést követően a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány munkatársa lett, ahol két kollégájával közösen vezettek egy projektet, amelynek célja a magyar és cigány közösség közötti viszony stabilizálása. 2009 óta többnyire Udvarhelyszéken, közösségszervezéssel foglalkozik, amely alapvetően rendezvényszervezésben, szakmai tanácsadásban nyilvánul meg, mindez néptáncoktatással egészül ki.
2015-től 2018-ig a Gyulafehérvári Caritasnál dolgozott közösségi facilitátor pozícióban. 2018-tól a Romániai Máltai Szeretetszolgálatnál dolgozik projektvezetőként, valamint projektmenedzser a Máréfalvi Rozetta Ifjúsági Egyesületnél.

Soóstoló - Beszélgetés Soós Zoltánnal

2021. január 23.

Újraindult az Érted Talks, a perspektívatágító szakmai előadássorozat!

A vadonatúj Érted Stúdióban elsőként Soós Zoltánnal beszélgettünk el.

Meghívottunkat a Wikipédia így jellemzi: „Soós Zoltán (Marosvásárhely, 1974. augusztus 13. –) erdélyi magyar történész, régész, politikus. 2006-tól a Maros Megyei Múzeum igazgatója, 2020-tól Marosvásárhely polgármestere”. Ennek ellenére a beszélgetés nem erről szólt, hanem Zoli emberi oldaláról.

B. Szabó Zsolttal hétköznapi kérdésekről beszélgettek el. Mi volt a kedvenc tantárgya az iskolában, milyen gyerekkori csínytevésekben vett részt? Ki a példaképe? Hogy döntötte el, hogy hat gyereket vállal? Mit gondol a mémekről, amelyek róla keringenek? Mit szól az édesanyja ahhoz, hogy ő polgármester? Köszönjük az OTP Banknak a támogatást, a helyszínt a Közegnek, az Érted Stúdió tervezését pedig Sós Beátának!

2020. Április 3-5.
Kényelmes a kanapé, de kissé unalmasak már a sorozatok? Vannak kérdéseid az egész helyzetről, de túl sokfele ágazóak ahhoz, hogy egy ember válaszolja meg őket? Képernyődre hozzuk a szakembereket! Hallgasd meg, amit mondani akarnak és utána kérdezz nyugodtan!
Szobafogság - Érted Talks

Vírusmodellezés, komplex rendszerek

Mi a tudományos indoklás a karanténra és a szájmaszkra? Hogyan működik a vírus, mint komplex rendszer? Csala Dénes hét, egyre növekvő komplexitású epidemiológiai modellt épített és ezek segítségével mutatja be a járványok kialakulásának folyamatát.
Dr. Csala Dénes a Lancaster University adjunktusa, a székelydata adatbloggere. Rendszer és adatkutató, célja az adataktivizmus népszerűvé és a gondolkodás (újra) menővé tétele.

Fakenews, challenge áradat és mémek a járvány ideje alatt

Tudod, hogy sok az álhír, de nem vagy tisztában vele, hogy pontosan hogyan is kerülhetők el? Téged is felkértek már, hogy néptáncolj zokniban egy kamera előtt vagy dekázz egy WC-papírral a szobádban? Nap mint nap érkezik a barátoktól egy-egy vicces mém a koronavírusról?
Ha ezekre a kérdésekre igen a válaszod, akkor hallgasd meg Kádár Magort. Dr. Kádár Magor a BBTE docense, kommunikációs szakember. Szakterülete a kampánykommunikáció, branding és a reklámkommunikáció. Oktatói tevékenységéért 2009-ben az Év oktatója elismeréssel tüntették ki.

Mi történik a gazdasággal és hogyan segít a Nemzeti Bank?

Elkerülhetetlen a válság? Mit tehet ellene a Nemzeti Bank és a kormány?
Bálint Csaba magyarázatot ad ezekre a kérdésekre, és beláthatunk a gazdaság kulisszái mögé. Dr. Bálint Csaba közgazdász, a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagja és ezzel együtt a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának oktatója. 2019-ben Románia legpontosabb gazdasági elemzőjének választották

Guttmann Szabolcs - Fennköltség és káosz Erdély épített örökségében

2020. február 29.
Mitől szép Nagyszeben? Hol szúrta el Kolozsvár? Mit lehet kezdeni a műemlékeinkkel? Vagy hol a harmadik középkori torony Kolozsváron? Beszélgetés Guttmann Szabolcs építész, urbanista, történésszel az erdélyi városok épített örökségéről, múltjáról és jövőjéről.

Guttmann Szabolcs 1961-ben született Kolozsváron. A bukaresti Ion Mincu Építészeti és Urbanisztikai Egyetemen szerzett műépítészeti diplomát 1987-ben, 1992-ben pedig a Budapesti Műszaki Egyetemen szakosodott műemlékvédelemre. 2002 és 2008 között Nagyszeben főépítészeként a városközpont felújításáért volt felelős. 2013-ban doktori címet szerzett történelemből a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetemen. 2009-2018 között a Romániai Építészek Erdélyi Rendjének elnöki pozícióját töltötte be. Azóta is számos urbanisztikai és műemlékek felújítása érdekében létrejött projektben vesz részt Erdély számos településén.

Dr. Szilágyi N. Sándor – Hogy tudhatunk egyáltalán beszélni?

2020. január 14.
Hogyan tudhatunk mi egyáltalán beszélni? Izgalmas nyelvi érdekességek, apróságok, amikről mind tudunk, de csak kevesen állunk meg és gondolkodunk el rajtuk. 
 
Szilágyi N. Sándor erdélyi magyar nyelvtudományi szakíró, szerkesztő, publicista, egyetemi tanár. 1972–90 között a Kriterion Könyvkiadó bukaresti szerkesztőségének belső munkatársa volt, ebben az időszakban a kiadó nyelvészeti kiadványainak, közöttük az Erdélyi magyar szótörténeti tár I–IV. kötetének kiadói szerkesztője. Utána a BBTE Nyelvtudományi Tanszékén adjunktus, 1999-től előadótanár; 2005-től a Magyar Nyelv és Kultúra Tanszék vezetője. 1996–2004 között a BBTE Bölcsészet, Nyelv- és Történettudományi Karán a kari tanács tagja, 2000–2002 között a kar tudományos titkára. A diktatúra utolsó időszakában a romániai szellemi ellenállás egyik műhelyének számító Limes Kör tagja volt. Az 1989-es romániai rendszerváltás után néhány éven át a romániai magyarság politikai stratégiájának problémáit felvető – a hivatalos politika képviselői által többnyire figyelmen kívül hagyott – cikkei, tanulmányai egy politikai beidegződésektől mentes gondolkodást próbáltak megszilárdítani. Ezeknek az írásainak egy részét, az ezredforduló távlatából továbbgondolva, Mi-egy-más címmel gyűjtötte kötetbe.

Dr. Mérő László - Az elvek csapodár természete

2019. december 6.
Létezik-e olyan elvszilárdság, mely egy életen át megdönthetetlen? Vajon akkor tesszük-e jól, ha makacsul ragaszkodunk elveinkhez, vagy ellenkezőleg, épp a betartásukban gyakorlott rugalmasság a nyerő? És ha így van, egyáltalán van-e értelme elveket fabrikálni? Hogyan lelhetjük meg a tökéletes egyensúlyt érzelmeink és elveink közt, egyáltalán létezik-e olyan.
 
Mérő László rendkívüli előadása – mely pikáns sztorikkal fűszerezett – mindannyiunk számára tartogat meglepetéseket. Dr. Mérő László az egyik legnépszerűbb matematikus és pszichológus, az ELTE Gazdaságpszichológiai szakcsoportjának egyetemi tanára. Előadásai annyira népszerűek, hogy alig lehet bejutni rájuk. Több mint tíz hazai és külföldi egyetemen tanított többek között gondolkodási stratégiákat, játékelméletet, pszichometriát, logikai és matematikai tárgyakat. Sokan a Magyar Narancsban megjelent írásairól, illetve ismeretterjesztő könyveiről ismerik. 1987-ben alapított saját céget; számítógépes játékok fejlesztésével foglalkoznak, valamint a Darwin’s Marketing Evolution alapítótársa, szenior tanácsadója.
 
Szélesebb közönségnek írt, számos idegen nyelvre lefordított könyvei közül az Észjárások, az Emberi matek, Az érzelmek logikája, és a Mindenki másképp egyforma a legismertebbek.