Érted Talks

Perspektívatágító szakmai előadássorozat

Az Érted Talks az értékteremtő és innovatív gondolatok tárhelye, ahol a szakmájukban köz- és elismert személyek előadása hallható és nézhető. A feldolgozott témakörök rendkívül sokszínűek: egy Érted Talks-on szó eshet a pszichológiától az építészeten át a nyelvészetig bármilyen témáról.

Legfőbb célja, hogy a résztvevők perspektíváját és általános műveltségét tágítsa, hiszen a kritikus gondolkodás elengedhetetlen a 21. században az érvényesüléshez. Ha kíváncsi típus vagy, látogass el egy előadásra (vagy az összesre)!

Lépések a banklétrán - Fatér Gyulával

2021. Május 20.

Egy bankot vezetni hatalmas felelősséggel jár, hiszen a bankok működése a társadalmi jólétet is befolyásolja.

De hogyan és mennyi idő alatt kerülhet egy személy bank vezérigazgatói pozícióba? A fiatal közgazdászok milyen esélyekkel indulnak a szakmában? Milyen bankárnak lenni, hogyan néznek ki egy bankár mindennapjai? Hogy lehet megküzdeni a szakmával kapcsolatos sztereotípiákkal?

Fatér Gyula az OTP Bank Románia vezérigazgatója, az Igazgatóság elnöke. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett közgazdász diplomát 1990-ben. 1992 és 2000 között az Europool Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója volt. 2000-ben csatlakozott a Budapest Bank csoporthoz a Budapest Alapkezelő vezérigazgatójaként. 2006 és 2009 között nyolc országra kiterjedő regionális feladatot is ellátott megtakarítási és vagyonkezelési vezetőként. 2014 után a Budapest Bank lakossági üzletág vezetője volt.

Az OTP Bank magyarországi bankként van jelen a romániai piacon. Az Érted Talks legújabb epizódjában Fatér Gyula a bankáréletbe és az OTP Bank Románia működésébe enged betekintést. Olyan kérdésekre is választ kapunk, mint a koronavírus járvány hatása a bankra, de szó esik majd az erdélyi fiatalság tudatos pénzügyi neveléséről, illetve az iparág jelenéről és jövőjéről is.

Közvetlenül a közösségnek a közélettel középpontban, köztem, közted, köztünk, közkívánatra.

Ki győz le kit? - Egy alkoholista sportoló szabadulástörténete

2021. Április 14.

Gyermekkorban felfedezett tehetség, a vívásnak szánt kamaszkori évek, román bajnoki aranyérmek sora, bulizás, italozás, drogozás, egyéjszakás kalandok, pszichiátrián tett látogatások, börtön, öncsonkítás, önmagától való menekülés, öngyilkossági kísérletek sorozata.

Gombola András szatmárnémeti születésű 45 éves szakember, a „Vívódások” és a „Nem hagyhatom kint Istent” könyvek szerzője. A Halásztelki Bocskai István Református Oktatási Központ Halásztelki BSE vivó szakosztály vezetőjéről 9 évesen derült ki, hogy tehetséges balkezes vívó. Húsz éves koráig sorban nyerte a román bajnoki aranyakat, ezután azonban fordulatot vett az élete.

Hogyan vált a tehetséges fiatalember a bulizás és az alkoholfogyasztás függőjévé? Hogyan követte ezt káros szenvedélyek sorozata? Az egészséges versenyszellemből lett fanatikus hajszolása vezette az alkoholizmushoz?

Az Érted Zárójel legújabb epizódjában Gombola András olyan egyéneket érintő tabukról beszél, mely sok ember belső vívódását okozzák, de nyilvános beszélgetések tárgyát aligha képezik. Saját példáján keresztül meséli el mi vezetett a sikerek után a leépüléshez, hogyan élte meg ezt ő és környezete, és hogyan jutott el a szabadulásáig.

A szexről egészségesen - Dr. Mártha Orsolyával

2021. Március 11.

„Egy sikeres kapcsolatnak alapfeltétele egy ép, egészséges szexuális élet.” Mégis a szexualitás még a 21. századi társadalomban is egy tabutémának számít. De mikor kell elkezdeni a beszélgetést?

A szexuális nevelés és felvilágosítás hiányos, a legtöbb családban nem beszélgetnek erről a szülők és gyerekek. Számos tévhit alakul ki az információhiánynak köszönhetően a fiatalokban, ami a teljes életük folyamán végigkíséri őket. Nem témája a beszélgetéseinknek a szexuális élet, a nemi betegségek vagy a védekezés kérdése. Ez a probléma az online korban talán fontosabb, mint valaha, hiszen az internet és a valóság közötti határ egyre inkább elmosódni látszik.

Az Érted új, tabu témákat taglaló beszélgetéssorozatának, az Érted Zárójel első epizódjának keretein belül Dr. Mártha Orsolyával beszélgetünk el, aki egy urológus perspektíváján keresztül közelíti meg ezeket a témákat. A beszélgetés során célunk ledönteni a tabukat és olyan fontos kérdésekről beszélni, amelyek a lelki és testi életünket is egyaránt meghatározzák.

Dr. Mártha Orsolya urológus főorvos, a marosvásárhelyi Urológia Klinika vezetője, 15 szakkönyv és számos tudományos cikk szerzője. 2017 óta egyetemi tanár a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen. A felsőoktatási intézmény munkatársaként, felhasználva szakmai és személyes tapasztalatait, rendszeresen tart előadásokat a szexualitás témakörében.

RomaNorma - Kiss Tamással és András Lóránddal

2021. Február 22.

A roma társadalom kapcsán számtalan általános társadalmi beidegződéssel élünk együtt, melyek eredményezője a nem megfelelő mértékű nyitottság és a tájékozódás hiánya.

Milyen lehet roma gyermekként így felnőni? Hogyan tudatosíthatják gyermekeikben a roma családok a rasszizmus jelenségét?

Az Érted Talks új részében a roma témáról B. Szabó Zsolt beszélget el mélységeiben Kiss Tamással és András Lóránddal. Olyan témákat érintünk, mint a mélyszegénység, szegregáció, tudatosítás, rasszizmus. Különböző cikkek és tudományos megállapítások átvételével meghívottaink ezen kérdéseket hitelesítik vagy megcáfolják, saját élményeket és tapasztalatokat hozzáfűzve.

Célunk, hogy ezáltal közelebb kerüljünk a valósághoz, átlássunk az adatok és mítoszok ködén és betekintsünk a helyzetek mögött rejtőző indokokba, motivációkba.

Kiss Tamás 1977-ben született Marosvásárhelyen, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Líceumban érettségizett, majd a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen diplomázott 2000-ben szociológia szakon. Ezt követően a budapesti Századvég Politikai Iskolában politikai szakértő diplomát szerzett 2002-ben, majd 2012-ben a Pécsi Tudományegyetem bölcsészkarán PhD fokozatot. A kisebbségek vizsgálatát övező munkáján túlmenően olyan témákban is végzett kutatásokat, mint Székelyföld turisztikai régiói, a Székelyföldön kívüli magyar oktatás, az erdélyi magyar fiatalok társadalmi helyzete és elvárásai.

András Lóránd 1986-ban született Csíkszeredában. 2010-ben államvizsgázott szociológia szakon, vidékfejlesztés szakirányon. Egy év útkeresést követően a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány munkatársa lett, ahol két kollégájával közösen vezettek egy projektet, amelynek célja a magyar és cigány közösség közötti viszony stabilizálása. 2009 óta többnyire Udvarhelyszéken, közösségszervezéssel foglalkozik, amely alapvetően rendezvényszervezésben, szakmai tanácsadásban nyilvánul meg, mindez néptáncoktatással egészül ki.
2015-től 2018-ig a Gyulafehérvári Caritasnál dolgozott közösségi facilitátor pozícióban. 2018-tól a Romániai Máltai Szeretetszolgálatnál dolgozik projektvezetőként, valamint projektmenedzser a Máréfalvi Rozetta Ifjúsági Egyesületnél.

Soóstoló - Beszélgetés Soós Zoltánnal

2021. Január 01.

Újraindult az Érted Talks, a perspektívatágító szakmai előadássorozat!

A vadonatúj Érted Stúdióban elsőként Soós Zoltánnal beszélgettünk el.

Meghívottunkat a Wikipédia így jellemzi: “Soós Zoltán (Marosvásárhely, 1974. augusztus 13. –) erdélyi magyar történész, régész, politikus. 2006-tól a Maros Megyei Múzeum igazgatója, 2020-tól Marosvásárhely polgármestere”. Ennek ellenére a beszélgetés nem erről szólt, hanem Zoli emberi oldaláról.

B. Szabó Zsolttal hétköznapi kérdésekről beszélgettek el. Mi volt a kedvenc tantárgya az iskolában, milyen gyerekkori csínytevésekben vett részt? Ki a példaképe? Hogy döntötte el, hogy hat gyereket vállal? Mit gondol a mémekről, amelyek róla keringenek? Mit szól az édesanyja ahhoz, hogy ő polgármester? Köszönjük az OTP Banknak a támogatást, a helyszínt a Közegnek, az Érted Stúdió tervezését pedig Sós Beátának!

2020. Április 3-5.
Kényelmes a kanapé, de kissé unalmasak már a sorozatok? Vannak kérdéseid az egész helyzetről, de túl sokfele ágazóak ahhoz, hogy egy ember válaszolja meg őket? Képernyődre hozzuk a szakembereket! Hallgasd meg, amit mondani akarnak és utána kérdezz nyugodtan!

Vírusmodellezés, komplex rendszerek

Mi a tudományos indoklás a karanténra és a szájmaszkra? Hogyan működik a vírus, mint komplex rendszer? Csala Dénes hét, egyre növekvő komplexitású epidemiológiai modellt épített és ezek segítségével mutatja be a járványok kialakulásának folyamatát.
Dr. Csala Dénes a Lancaster University adjunktusa, a székelydata adatbloggere. Rendszer és adatkutató, célja az adataktivizmus népszerűvé és a gondolkodás (újra) menővé tétele.

Fakenews, challenge áradat és mémek a járvány ideje alatt

Tudod, hogy sok az álhír, de nem vagy tisztában vele, hogy pontosan hogyan is kerülhetők el? Téged is felkértek már, hogy néptáncolj zokniban egy kamera előtt vagy dekázz egy WC-papírral a szobádban? Nap mint nap érkezik a barátoktól egy-egy vicces mém a koronavírusról?
Ha ezekre a kérdésekre igen a válaszod, akkor hallgasd meg Kádár Magort. Dr. Kádár Magor a BBTE docense, kommunikációs szakember. Szakterülete a kampánykommunikáció, branding és a reklámkommunikáció. Oktatói tevékenységéért 2009-ben az Év oktatója elismeréssel tüntették ki.

Mi történik a gazdasággal és hogyan segít a Nemzeti Bank?

Elkerülhetetlen a válság? Mit tehet ellene a Nemzeti Bank és a kormány?
Bálint Csaba magyarázatot ad ezekre a kérdésekre, és beláthatunk a gazdaság kulisszái mögé. Dr. Bálint Csaba közgazdász, a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagja és ezzel együtt a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának oktatója. 2019-ben Románia legpontosabb gazdasági elemzőjének választották

Guttmann Szabolcs - Fennköltség és káosz Erdély épített örökségében

2020. Február 29.
Mitől szép Nagyszeben? Hol szúrta el Kolozsvár? Mit lehet kezdeni a műemlékeinkkel? Vagy hol a harmadik középkori torony Kolozsváron? Beszélgetés Guttmann Szabolcs építész, urbanista, történésszel az erdélyi városok épített örökségéről, múltjáról és jövőjéről.

Guttmann Szabolcs 1961-ben született Kolozsváron. A bukaresti Ion Mincu Építészeti és Urbanisztikai Egyetemen szerzett műépítészeti diplomát 1987-ben, 1992-ben pedig a Budapesti Műszaki Egyetemen szakosodott műemlékvédelemre. 2002 és 2008 között Nagyszeben főépítészeként a városközpont felújításáért volt felelős. 2013-ban doktori címet szerzett történelemből a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetemen. 2009-2018 között a Romániai Építészek Erdélyi Rendjének elnöki pozícióját töltötte be. Azóta is számos urbanisztikai és műemlékek felújítása érdekében létrejött projektben vesz részt Erdély számos településén.

Dr. Szilágyi N. Sándor – Hogy tudhatunk egyáltalán beszélni?

2020. Január 14.
Hogyan tudhatunk mi egyáltalán beszélni? Izgalmas nyelvi érdekességek, apróságok, amikről mind tudunk, de csak kevesen állunk meg és gondolkodunk el rajtuk.
Szilágyi N. Sándor erdélyi magyar nyelvtudományi szakíró, szerkesztő, publicista, egyetemi tanár. 1972–90 között a Kriterion Könyvkiadó bukaresti szerkesztőségének belső munkatársa volt, ebben az időszakban a kiadó nyelvészeti kiadványainak, közöttük az Erdélyi magyar szótörténeti tár I–IV. kötetének kiadói szerkesztője. Utána a BBTE Nyelvtudományi Tanszékén adjunktus, 1999-től előadótanár; 2005-től a Magyar Nyelv és Kultúra Tanszék vezetője. 1996–2004 között a BBTE Bölcsészet, Nyelv- és Történettudományi Karán a kari tanács tagja, 2000–2002 között a kar tudományos titkára. A diktatúra utolsó időszakában a romániai szellemi ellenállás egyik műhelyének számító Limes Kör tagja volt. Az 1989-es romániai rendszerváltás után néhány éven át a romániai magyarság politikai stratégiájának problémáit felvető – a hivatalos politika képviselői által többnyire figyelmen kívül hagyott – cikkei, tanulmányai egy politikai beidegződésektől mentes gondolkodást próbáltak megszilárdítani. Ezeknek az írásainak egy részét, az ezredforduló távlatából továbbgondolva, Mi-egy-más címmel gyűjtötte kötetbe.

Dr. Mérő László - Az elvek csapodár természete

2019. December 06.
Létezik-e olyan elvszilárdság, mely egy életen át megdönthetetlen? Vajon akkor tesszük-e jól, ha makacsul ragaszkodunk elveinkhez, vagy ellenkezőleg, épp a betartásukban gyakorlott rugalmasság a nyerő? És ha így van, egyáltalán van-e értelme elveket fabrikálni? Hogyan lelhetjük meg a tökéletes egyensúlyt érzelmeink és elveink közt, egyáltalán létezik-e olyan.
Mérő László rendkívüli előadása – mely pikáns sztorikkal fűszerezett – mindannyiunk számára tartogat meglepetéseket. Dr. Mérő László az egyik legnépszerűbb matematikus és pszichológus, az ELTE Gazdaságpszichológiai szakcsoportjának egyetemi tanára. Előadásai annyira népszerűek, hogy alig lehet bejutni rájuk. Több mint tíz hazai és külföldi egyetemen tanított többek között gondolkodási stratégiákat, játékelméletet, pszichometriát, logikai és matematikai tárgyakat. Sokan a Magyar Narancsban megjelent írásairól, illetve ismeretterjesztő könyveiről ismerik. 1987-ben alapított saját céget; számítógépes játékok fejlesztésével foglalkoznak, valamint a Darwin’s Marketing Evolution alapítótársa, szenior tanácsadója.
Szélesebb közönségnek írt, számos idegen nyelvre lefordított könyvei közül az Észjárások, az Emberi matek, Az érzelmek logikája, és a Mindenki másképp egyforma a legismertebbek.