HI-SZTORI

Erdély történelmi öröksége

A Hi-sztori rendezvénysorozat célja, hogy a fiataloknak egy olyan talán kevésbé népszerű világba nyújtson új, innovatív betekintést, amely nem más, mint a szellemi és történelmi örökség. Az erdélyi történelem és a hagyományok megőrzése, valamint ezek népszerűsítése a közösségépítés fontos szerepe, amit azonban megfelelő módon kell végezni a fiatalokat is megragadó, interaktív formában, sokszor olyan perspektívából megközelítve mindezt, amelyre azelőtt talán még senki sem gondolt. A havi rendszerességgel szervezett eseménysorozat Erdély különböző nagyvárosainak egy-egy történelmi jelentőségű pontját hívatott bemutatni.

2021. július 6.
A Marosvásárhelyi Keresztelő Szent János Plébánia múltja már 12. századra visszavezethető, Szent Miklós tiszteletére szentelt templom volt. Az elmúlt évszázadok során volt ferences apácák klastroma, túlélte a reformációt és itt tette le fejedelmi esküjét II. Rákóczi Ferenc 1707. áprilisában.
 
A mai plébániatemplom építése 1728-ban indult, számos művész munkája lelhető fel ma a templomban.
 
A Hi-sztori esemény keretén belül az odaérkezőknek lehetősége nyílik meglátogatni a kriptát és a templomot is, ami során egy idegenvezető beszél majd a plébánia történelméről, jellegzetességeiről.
 
A Hi-sztori az Érted projektje, melynek célja elsősorban Marosvásárhely, majd más erdélyi városok történelmének megismertetése, interaktív, fiatalos módon. Az eseménysorozat második állomása a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János Plébánia, velük partnerségben szeretnénk bemutatni a plébániát és a mögötte rejlő történelmi hátteret.
2020. szeptember 25.
Teleki Sámuel a kontinens mintegy 25 országából vásárolt könyveket, érdeklődése a felvilágosodás kora alatt formálódott. A gyűjteményének részei elsősorban latin, görög, német, francia és magyar nyelvű szaklexikonok, tudományos társaságok akadémiai közlönyei, de még sok más értékes és egyedülálló könyv fellelhető a könyvtárában, mint például kéziratok, vagy keleti nyelven írott művek. 
 
A Teleki Téka gazdag és folyamatosan bővülő könyvtára mellett múzeumként is szolgál, 1802 óta nyitva áll állandó és időszakos kiállításokat biztosítva látogatói számára. Az Érted legújabb projektje a Hi-sztori, melynek célja elsősorban Marosvásárhely, majd más erdélyi városok történelmének megismertetése, interaktív, fiatalos módon. 
 
Az eseménysorozat első állomása a Teleki Téka, velük partnerségben szeretnénk bemutatni a Tékát és a mögötte rejlő történelmi hátteret.