Projektjeink

Kulturális és tudományos fókuszú projektjeink célja az erdélyi magyar közösségi élet serkentése. Folyamatosan bővülő projektjeink között találhatunk rendezvényeket, ifjúsági blogot, tudományos diákpályázatot és figyelemfelkeltő kampányt is.

Perspektívatágító szakmai előadássorozat

Érted talks

Az Érted Talks az értékteremtő és innovatív gondolatok tárhelye, ahol a szakmájukban köz- és elismert személyek előadása hallható és nézhető. A feldolgozott témakörök rendkívül sokszínűek: egy Érted Talks-on szó eshet a pszichológiától az építészeten át a nyelvészetig bármilyen témáról.

Erdélyi magyar közbeszéd-élénkítő ifjúsági blog

Éter blog

Az Éter az Érted értékteremtő kezdeményezés ifjúsági blogja. Azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy új módszereket, lehetőségeket, hangokat és embereket vezessünk be a erdélyi magyar közéletbe. A célunk pedig az, hogy felélénkítsük a vitákat közös problémáinkról, hogy megkönnyítsük a véleményformálást és hogy a megfelelő időben a megfelelő helyre juttassuk el a megfelelő információt.

Éter podcast

Az Éter Podcast-ben a legkülönfélébb témák kerülnek szóba: magánélet vagy közélet, művészet vagy politika, felfedezetlen szépség vagy csúnya igazság.

A hét

A hét” minden hétvégén összefoglalja, hogy milyen történelmi évfordulók következnek, de azt is, hogy mire érdemes figyelni, mi fog történni a következő héten!

Éter Mező

Az Étermező akkor is fogyasztható tartalmat biztosít számodra, ha olvasás helyett a videókban leled örömöd. Információval és érdekességekkel teli rövid videóesszék által színesebbé próbálja tenni az erdélyi magyarság online életet, mindezt egy fiatalos és dinamikus stílus keretein belül.

Hírlevél

Heti hírlevél, amely összefoglalja a hét legfontosabb híreit Erdélyből, Romániából és a nagyvilágból.

Tegyük tisztába az iskolákat! Beszéljünk a tanár-diák visszaélésekről.

diáksztori

A Diáksztori az Érted, a MAKOSZ és a Székelydata kezdeményezése. Úgy gondoljuk, hogy e kényes téma nincs jelen a közbeszédben olyan mértékben, amely hűen tükrözné a probléma mértékét. Ezért elhatároztuk, hogy önként fogunk szerepet vállalni ebben a feladatban és hátha sikerül iskoláinkat bár egy kicsivel befogadóbbá tenni.

Közösségi véleményformálást szolgáló vitaest

Affér Vitaest

A vitázás az emberi kommunikáció egyik legalapvetőbb formája, valóságos lételem. Ennek ellenére, kevés szervezett lehetőség adódik arra, hogy a közös ügyek megvitatásra kerüljenek. Az Érted vitaestjei alatt strukturált keretek között folyik a beszélgetés a legelvontabb és a legkonkrétabb kérdésekről egyaránt. Amennyiben el szeretnéd mondani a véleményedet és ütköztetni szeretnéd azt másokéval, az Afféron a helyed!

Középiskolásoknak szánt tudományos diákpályázat

Makutatsz

A Makutatsz egy olyan tudományos diákpályázat, amely a megismerés nyújtotta örömöt, az összefüggések megértését és a szabad gondolkodást hivatott fejleszteni. Célja a középiskolás tanulók általános világnézetének megalapozása, illetve a tehetséges diákok későbbi kutatói munkájának előre lendítése. A Makutatsz pályázat évi rendszerességgel kerül meghirdetésre, az értékelést pedig egy szakmai zsűri végzi. Amennyiben egy elszánt és kritikus gondolkodású középiskolás vagy, akkor ez a kezdeményezés neked való!

Erdély történelmi öröksége

Hi-sztori

A Hi-sztori rendezvénysorozat célja, hogy a fiataloknak egy olyan talán kevésbé népszerű világba nyújtson új, innovatív betekintést, amely nem más, mint a szellemi és történelmi örökség. Az erdélyi történelem és a hagyományok megőrzése, valamint ezek népszerűsítése a közösségépítés fontos szerepe, amit azonban megfelelő módon kell végezni a fiatalokat is megragadó, interaktív formában, sokszor olyan perspektívából megközelítve mindezt, amelyre azelőtt talán még senki sem gondolt. A havi rendszerességgel szervezett eseménysorozat Erdély különböző nagyvárosainak egy-egy történelmi jelentőségű pontját hívatott bemutatni.